• ©
©

Ik heb een vochtige kelder. Wat kan ik doen?

Ruikt je kelder muf? Is er al schimmel te zien? Brokkelt het pleisterwerk op sommige plaatsen af? Is er nog andere schade aan de kelder? Of zijn het alleen de kartonnen dozen die omkrullen? Dan heb je duidelijk een vochtige kelder. En daar doe je maar beter iets aan. Vocht dat door de keldermuren dringt, is geen lachertje. Een vochtige kelder is geen aangename plek. Laat staan dat je er je was kunt drogen of er een hobbyruimte van kunt maken. In het beste geval kun je de kelder als opberghok gebruiken. Maar dat is nog maar de ene kant van het verhaal. Want het vocht in de keldermuren kan de structuur van je hele huis beschadigen en, erger nog, gezondheidsproblemen veroorzaken. Het is nochtans niet zo moeilijk om vocht in de muren onder controle te krijgen en je kelder weer droger te maken. Je moet alleen de oorzaak kennen. Opdat het geen eindeloze zoektocht zou worden, geven we je graag een snel en beknopt overzicht van mogelijke oorzaken van een vochtige kelder en de oplossingen. Daarnaast vind je hier enkele voorlopige oplossingen die je kunt toepassen, tot een permanente remedie voor je kelder is gevonden.

Voorlopige oplossingen bij een vochtige kelder

Veel vocht in je kelder? Er zijn twee manieren om dit probleem snel (maar voorlopig) aan te pakken:

1. De omgevingslucht actief drogen. Haal hiervoor een zogenaamde condensdroger in huis. Zo'n apparaat kun je huren, bijvoorbeeld bij een doe-het-zelfzaak of bij een gespecialiseerd bedrijf voor het drogen van gebouwen.
2. De omgevingslucht passief drogen. Uiteindelijk gaat het hierbij om ventilatie. Maar dat is minder eenvoudig dan het klinkt, want je moet met een aantal randvoorwaarden rekening houden. Bij het drogen door ventilatie moet de lucht die uit de kelder wordt afgevoerd meer vocht bevatten dan de lucht die je naar binnen haalt. Doorgaans speelt de luchttemperatuur hierbij een belangrijke rol. Als je de kelder uitdroogt door te ventileren via het raam, moet de temperatuur in de kelder namelijk hoger zijn dan die van buiten. Hoe groter dit temperatuurverschil, hoe meer vocht er wordt afgevoerd en hoe beter je kelder droogt.

Trouwens: hetzelfde principe geldt wanneer je je was in de kelder wast en droogt.

Probeer zeker een van deze twee tijdelijke oplossingen voor je tot de echte saneringsmaatregelen overgaat.

©
©

Hoe herken ik vocht in de kelder?

In een huis is de kelder het meest gevoelig voor vocht en de oorzaken van dit probleem kunnen erg uiteenlopend zijn. Een ingrijpende sanering is dus niet altijd nodig. Voor we dieper ingaan op de oorzaken van vochtige keldermuren, willen we je eerst vertellen hoe je een vochtige kelder of vochtschade herkent.


Muffe geur: Vocht trekt micro-organismen aan en die verspreiden die typische muffe geur. Dat is altijd het eerste teken dat de luchtvochtigheid in de ruimte te hoog is. Maar meestal kun je aan de hand van deze geur niet achterhalen waar het probleem precies zit.


Vochtige plekken: Op gepleisterde keldermuren zijn vochtplekken vaak gemakkelijk te zien. Minerale bouwmaterialen worden namelijk donker als ze vochtig zijn. Het wordt pas moeilijk als alle muuroppervlakken even vochtig zijn.

Schimmel: Schimmels groeien alleen als de vochtigheidsgraad hoger is dan 70 %. Als ze zich vermenigvuldigen, is er dus duidelijk iets mis. Schimmel kan veel verschillende vormen aannemen. Het kan gaan om verkleuringen (vaak schimmelvlekken of spocht genoemd) tot afzettingen die een leek nauwelijks van zoutuitbloeiingen kan onderscheiden. Wanneer de schimmel zichtbaar wordt op het oppervlak, is het mycelium – het netwerk van alle schimmeldraden – al in de ondergrond gegroeid. Heeft de schimmel al meer dan 0,5 m² aangetast? Raadpleeg dan in elk geval een vakman. Schimmel kan namelijk snel gezondheidsproblemen veroorzaken.


Zoutuitbloeiingen: Wanneer grondwater lekkende keldermuren of keldervloeren binnendringt, voert het ook zout mee. Terwijl het vocht aan de binnenzijde van de bouwelementen verdampt, blijven de zouten achter in het bouwmateriaal of manifesteren ze zich aan het oppervlak. Dat zout ziet eruit als 'harig' dons. In tegenstelling tot schimmel valt het uiteen en dwarrelt het naar beneden als je het aanraakt.


Allemaal aanwijzingen die duidelijk maken dat je actie moet ondernemen.

Vragen? Wij geven de oplossing

Neem contact op met onze deskundige vertegenwoordiger om je vochtige kelder onder controle te krijgen.

©

Wat zijn de oorzaken van een vochtige kelder?

De oorzaken van vocht in de kelder zijn al even uiteenlopend als de symptomen. Maar één ding staat buiten kijf: voor je actie onderneemt, moet je eerst de oorzaken kennen. Alleen zo kun je een passende oplossing voor je vochtprobleem vinden en voorkomen dat technische apparatuur, meubilair of zelfs je gezondheid wordt aangetast.

  • Condensatie als gevolg van onjuiste en onvoldoende ventilatie
  • Hoge vochtigheid met condensatie door veranderingen in gebruik
  • Vochtige kelder door gebarsten of lekkende leiding
  • Als het aan de horizontale afdichting ligt
  • Ontbrekende of defecte verticale afdichting
  • Drainage zorgt voor vocht in het metselwerk
©

Wat helpt blijvend tegen vochtige kelders?

Afhankelijk van de oorzaak kan een verandering in de ventilatie al soelaas bieden. Maar als een gebrekkige of ontbrekende waterdichtheid van de muren de oorzaak is en er al schade aan het huis en de kelderruimten zichtbaar is, zijn afdichtingsmaatregelen en speciale pleisterlagen noodzakelijk voor de sanering. Die kunnen zowel buiten als binnen worden aangebracht. In het eerste geval moeten de wanden worden blootgelegd. In het tweede geval is dit niet nodig, omdat de muren ook van binnenuit kunnen worden afgedicht met zogenaamde minerale afdichtingsmortel.


Welke oplossing uiteindelijk wordt gebruikt, dat beslissen de vakman en de opdrachtgever samen. In ieder geval heb je de hulp van een expert nodig.

Snelle oplossingen voor lekkende keldermuren

Schimmel, lekkende of vochtige keldermuren, gebrekkige afdichting – niets vervelender dan vochtige kelders of ruimtes. Als huiseigenaar doe je het best een beroep op een vakman. Zowel de oorzakenanalyse als de professionele renovatie vereisen een uitgebreide kennis op het gebied van gebouwen en constructies. Wij bij Remmers kunnen putten uit meer dan zeventig jaar ervaring en hebben al ontelbare renovaties tot een goed einde gebracht. Onze gekwalificeerde specialisten geven elke dag het beste van zichzelf om oude en nieuwe gebouwen te beschermen. Maar waarom is dit zo belangrijk? Als je niets doet, bestaat er een risico op ...

  • gezondheidsproblemen door schimmel, en
  • vochtschade aan het gebouw en de constructie

Dat zijn geen mooie vooruitzichten. Niet alleen daalt de waarde van je eigendom, maar op lange termijn kunnen aangetaste muren een reëel gevaar worden. Maar Remmers snelt te hulp! Neem meteen contact op met een expert in je buurt. Die helpt je graag de situatie in te schatten. Hij ondersteunt je bij het verdere verloop met een uitgebreid netwerk en gespecialiseerde kennis.

Hij informeert je over de Remmers Systeemgarantie* en de voorwaarden.

We staan voor jou klaar. Neem rechtstreeks contact met ons op.

©

Daarom kan je op Remmers vertrouwen:

  • 13500.0 Kelders gesaneerd
  • 462.0 Partnerbedrijven
  • 60.0 Kelderdichtingssystemen
  • 70.0 Jaar ervaring