©

Baksteengevels

Eén van de oudste bouwmaterialen door de mens gebruikt

Baksteenmetselwerk

De geschiedenis van één van de oudste bouwmaterialen door de mens gebruikt

Baksteen behoort naast hout, steen en plantaardige vezels tot de oudste bouwmaterialen. Kleihoudend leem wordt met zand gemengd, gevormd en in een oven gebakken. De eerste bakstenen werden met de hand gevormd en hadden daardoor onregelmatige afmetingen.

  • Vanaf ca. 7500 v.Chr.

    De oudste bakstenen (nog lemen tegels) werden in 1952 tijdens archeologische opgravingen in Jericho (7500 v.Chr.) gevonden.

  • Vanaf ca. 3000 v.Chr.

    Gladgestreken bakstenen zijn ongeveer sinds 6300 v.Chr. in Mesopotamië bekend. Aan het begin van de derde eeuw v.Chr. werd voor het eerst op grote schaal klei in baksteenvorm gebruikt.

  • Ca. 600 v.Chr.

    De onder Nebukadnezar II (604-562 v.Chr.) gebouwde Isjtarpoort, die hedentendage in het Pergamonmuseum in Berlijn te is bewonderen, is een opmerkelijk bewijs voor het bakken en glazuren van bakstenen tot in perfectie, die in Babylonische tijden werd bereikt.

  • Ca. 100 v.Chr. tot 400 n.Chr.

    Door de Romeinen werd het bouwen met in ovens gebakken bakstenen in het gehele Romeinse rijk verspreid. Typisch voor de Romeinse bouwstijl zijn dunne bakstenen, die zelfs vandaag de dag nog te zien zijn in verschillende bouwwerken van die tijd, hoewel ze in oorspronkelijke toestand waarschijnlijk werden bepleisterd of bekleed.

  • Ca. 12e tot 15e eeuw

    Ten tijde van de gotiek werd in Noord-Duitsland, omwille van een gebrek aan geschikte natuursteen, een geheel eigen architectuur ontwikkeld, de zogenaamde baksteengotiek.

  • Ca. 2e helft van de 19e eeuw

    Tot aan de neogotiek in de 19e eeuw werden de meeste bouwwerken in baksteen onder een pleisterlaag "verborgen".

  • Ca. jaren 1920

    Ook in de 20ste eeuw werden belangrijke bakstenen gebouwen ontworpen. De periode van het zogenaamde baksteenexpressionisme is van uitzonderlijk belang geweest. Bijzonder indrukwekkende gebouwen werden gebouwd in steden in Noord-Duitsland, in het Ruhrgebied en in Nederland.

  • Vanaf ca. 1960

    De enkelsteens baksteengevels die in de naoorlogse jaren nog wijd verbreid waren, worden niet meer gebouwd. Sindsdien is baksteen gelegd in metselverband zeer populair.

  • Vanaf 1963

    Remmers start met het opbouwen van een uitgebreid programma voor het instandhouden en onderhouden van baksteengevels.

  • ©

    2000

    Remmers vraagt patent aan voor de Funcosil Gevelcrème voor een efficiënte bescherming van baksteen gevels tegen slagregen. Een nieuwe generatie beschermende producten brengt een ommekeer teweeg op de markt.

  • ©

    2010

    In 2010 wordt de Bernhard Remmers-prijs toegekend voor de uitzonderlijke restauratie van Kaispeicher B, het oudste gebouw van Speicherstadt, een complex van pakhuizen, in Hamburg.

Vuilkorsten ontsieren gevels en zijn bovendien geen goede bescherming voor een gevel. Een laag vuil is op basis van de grote innerlijke oppervlakte een goed absorberende laag voor vocht en schadelijke stoffen. Deze reageren meestal op de onderkant van de korst en zijn de oorzaak van schade aan het gebouw, zelfs wanneer dat aanvankelijk onzichtbaar onder de korst verborgen is.

Ontzouting van natuursteen en andere minerale bouwmaterialen met behulp van kompressen is een algemeen bekende techniek om bouwschadelijke zouten in bouwconstructies aanzienlijk te verminderen.

Remmers restauratiemortel-systemen werden speciaal ontwikkeld voor het herstellen en repareren van minerale bouwmaterialen. Waarom dan nog beschadigde bakstenen vervangen?

Scheuren in het metselwerk moeten gerepareerd worden, ongeacht de oorzaak. Met het Remmers Spiraalankersysteem worden delen van het metselwerk op eenvoudige, maar uiterst efficiënte manier opnieuw met elkaar verbonden, zodat de verbinding weer wordt hersteld.

Het voegaandeel van een baksteengevel kan tot 20% bedragen. De vorm en kleur van de voegen bepalen dus in grote mate het aanzien van de gevel. Bovendien hebben de voegen in een bouwwerk een technische functie.

Remmers Hydro AG is een semi-permanent beschermingssysteem. Graffiti en verfklodders kunnen eenvoudig van behandelde oppervlakken worden verwijderd met behulp van een warm-water hogedrukreiniger (hygrothermische reiniging).

Voor een preventieve en duurzame bescherming tegen mossen, schimmels en algen kan, vóór een hydrofobering of verflaag, een vloeibare beschermende laag tegen groene aanslag worden aangebracht. Het vormt een beschermende laag op de ondergrond, die pas actief wordt wanneer er sprake is van aantasting. Op die manier is voor een heel lange periode een doeltreffende bescherming tegen groene aanslag gegarandeerd.

Als alternatief voor een hydrofoberende impregnering kan de gevel ook waterafstotend worden gemaakt door een dekkende of transparante siliconenharsverf, zoals dat in bepaalde regio's zelfs gebruikelijk is. Dat verandert uiteraard het karakter van een gevel, maar het is een uiterst efficiënte en goed te onderhouden mogelijkheid – soms de enige – om metselwerk tegen vochtindringing te beschermen.

Baksteengevel

35 producten gevonden
 

Weergave:

Art.nr. 492801

Niet-destructieve testmethode

Art.nr. 067505

Zure reiniger

Art.nr. 067201

Zure reiniger

Art.nr. 067105

Tensideoplossing voor het verwijderen van vuil, vuilkorsten, stof, olie en vet

Art.nr. 066601

Reinigingspasta voor het verwijderen van vele soorten vervuiling

Art.nr. 136801

Afbijt & graffitiverwijderaar

Art.nr. 067305

Bactericide, fungicide en algicide reinigings- en gronderingsproduct om groene aanslag op bouwmaterialen te verwijderen en te voorkomen

Art.nr. 643805

Diepgrondering met een hydrofoberende en verstevigende werking

Art.nr. 064230

Grondering met hydrofoberende werking

Art.nr. 056010

Gevulde "echte" siliconenverf

Art.nr. 640005

Premium siliconenharsverf met filmbescherming tegen alg- en schimmelaangroei op de afwerking

Art.nr. 071101

Waterafstotende impregnering op basis van silaan