Algemene verwerkingsvoorschriften
Waterlakken kunnen voor veel toepassingen de juiste keuze zijn, wanneer met het volgende wordt rekening gehouden:
- Gereedschap voor het lakken moet corrosiebestendig zijn, delen die in contact komen met het materiaal moeten van roestvrij staal zijn.
- De nozzlegrootte, de verstuivermond, de materiaalleidingen en de spuittechniek moeten zijn aangepast aan de watergedragen lakken. De perslucht voor de spuitapparaten moet met technisch schone lucht.
- Apparaten die ook worden gebruikt voor oplosmiddelhoudende lakken moeten zorgvuldig worden gereinigd met een speciale reiniger UN-894. Gedroogde lakrestanten moeten met Aqua RK-898 Reinigingsconcentraat worden opgelost.
- De lucht- en materiaaltemperatuur, en de temperatuur van de onderdelen die moeten worden gecoat, moet bij de verwerking tussen 18 en 25°C liggen. Bij opslag en transport van waterlakken mag de temperatuur nooit beneden +5°C bedragen.
- Het vochtgehalte in het hout moet 8 – 12% bedragen en de relatieve luchtvochtigheid 45 – 65%.
- Voor een optimale droging na het ontluchten raden wij aan om met behulp van een luchtstroom de waterdamp uit de laklaag te verwijderen. Deze methode, die met behulp van ventilatoren eenvoudig kan worden uitgevoerd, is vaak voldoende voor een korte droogtijd.
- Waterlakken mogen alleen in de opgegeven hoeveelheid worden aangebracht, omdat bij een te dikke laag de droging aanzienlijk wordt vertraagd en daardoor oppervlaktestoringen (zwelling van het hout, verhoogde opname van stof in de laklaag, uitdrogingsscheuren, vloeistoringen) kunnen ontstaan. Aqua-lakken van Remmers hebben een hoger vaste stofgehalte dan vergelijkbare oplosmiddelhoudende lakken en moeten dus in een dunnere laag worden aangebracht. Hierdoor wordt aanzienlijk op materiaal bespaard.
- Gedroogde lakresten, bijv. op de gietmond van de container, worden in waterlakken niet opgelost. Het materiaal moet steeds met een geschikte zeef worden verwerkt.
- Het polijsten van ruw hout en tussen de laklagen moet fijn gebeuren. De houtmaterialen die moeten worden gecoat, moeten afhankelijk van het zwelgedrag worden gekozen. Dit geldt met name voor MDF-platen.
- In de ontwikkeling van de Aqua-lakken van Remmers is de accentuering van de houtondergrond steeds beter geworden. Een troebel aanzicht van de natte laklaag droogt vervolgens tot een transparante laag.
- Bij gebruik van de Aqua-Verharder H-480 in waterlakken moet naast een zorgvuldige vermenging met een patentmixer (art.-nr. 474701 / 474702) en eventuele verdunning met water, vooral worden gelet op de beschikbare tijd voor de verwerking. Gemengde materiaalresten mogen niet in een gesloten verpakking uitharden.