Goed en groen gaan prima samen in gietvloeren! Al lijken ecologische gietvloeren een tegenstelling in te houden. Ecologisch staat immers synoniem voor natuurbehoud en is slecht te rijmen met de grondstoffen die de basis vormen voor gietvloeren. Toch heeft Remmers de zogenaamde ecologische footprint van haar gietvloeren de afgelopen jaren drastisch weten te verminderen. Zodanig dat er inmiddels wordt gesproken van ‘groene gietvloeren’. Een lesje slimme ecologie.
Om de ecologische footprint van een gietvloer te minimaliseren, is er een pallet aan mogelijkheden waarmee significante stappen zijn te maken. Daarbij wordt gekeken naar de volledig keten: van het winnen van grondstoffen tot aan het afvoeren van de vloeren na het bereiken van de economische of technische levensduur. Het is hiermee weliswaar niet mogelijk om een 100% ecologische gietvloer te maken, maar iedere reductie van de ecologische footprint betekent een verbetering. Met andere woorden: door alle aandacht aan de randvoorwaarden te schenken zet Remmers zich maximaal in om haar milieuvriendelijke steentje bij te dragen aan een duurzame toekomst.
Grondstoffen
Om bij de grondstoffen te beginnen: Gietvloeren zijn gebaseerd op polyurethaan of epoxies die uitharden tot een solide, slijtbestendige vloer met een hoge belastbaarheid. Petroleumgebaseerde grondstoffen dus die aan de aarde worden onttrokken. Toch zijn hier verbeteringen mogelijk. Zo zijn in sommige gevallen kleine hoeveelheden hernieuwbare grondstoffen te gebruiken zoals kurk of natuurlijke vezels. Daarnaast zijn serieus giftige en mogelijk kankerverwekkende stoffen al langer vervangen door natuurlijke polymeren.
Verder heeft Remmers bij de inkoop van haar grondstoffen 100% aandacht voor de herkomst. Zo worden er geen zaken gedaan met bedrijven waar sprake is van kinderarbeid of waar de werkomstandigheden onnodig slecht zijn. Ook maatschappelijk verantwoord ondernemen en de gezondheid van alle betrokken mensen in de keten hoort wat Remmers betreft bij de ecologische footprint.
Productieproces
Het productieproces waarmee de componenten van de gietvloeren worden gemaakt, zet een duidelijke stempel op de ecologische voetafdruk. Vooral waar het gaat om het energie- en watergebruik. Om de impact alle processen te minimaliseren, beschikken de fabrieken van Remmers over een eigen waterzuivering. Verder wordt praktisch de volledige behoefte aan elektrische energie gedekt door stroom afkomstig van eigen PV-panelen en windturbines. Bij alle processen wordt bovendien de benodigde hoeveelheid water en andere vormen van energie geminimaliseerd.
Verpakking
Ook het gebruikte verpakkingsmateriaal is onderdeel van de keten. Op dit vlak zijn alle gangbare maatregelen genomen om de hoeveelheid verpakkingsmateriaal te minimaliseren. Verder wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt recyclebare materialen met een minimale ecologische footprint.
Maar er is meer: om het volume van het verpakkingsmateriaal te reduceren is Remmers overgestapt van jerrycans naar stapelbare emmers voor het transport van de vloercomponenten. Waar met jerrycans nog veel ‘lucht’ wordt weggegooid, zijn de emmers in elkaar te stapelen waardoor met hetzelfde verpakkingsmateriaal een aanzienlijk kleiner volume wordt gecreëerd. Zo kan er meer op transport en verlaagt Remmers de bijbehorende reiskilometers.
Transport
Dit brengt ons meteen bij het transport in het algemeen. Hier zijn nog stappen te maken. Veelal vindt het vervoer plaats middels standaard dieselvrachtwagens, maar de ontwikkelingen richting elektrisch of eventueel hybride vervoer gaan snel. Ook wordt er gekeken naar vervoer over water waar dit mogelijk is. In alle gevallen heeft de vulling van het betreffende transportmiddel de aandacht zodanig dat deze niet maar half beladen op reis gaan.
Plaatsing
Het plaatsen van de vloeren gebeurt uitsluitend met ‘qualified appliers’. Dit betekent dat Remmers ook de bedrijven die vloeren plaatsen, beoordeelt op hun impact op het milieu en hoe zij omgaan met de gezondheid van medewerkers en eindgebruikers.
Cradle-to-cradle
Naast productie levert het recyclen van de vloeren na het beëindigen van de levensduur een bijdrage aan het verlagen van de ecologische footprint. Weggooien en verbranden is er allang niet meer bij. De ontwikkelingen zijn inmiddels zover dat afgedankte gietvloeren in de meeste gevallen worden verkleind tot granulaat. Dit is vervolgens bij uitstek een goed basismateriaal voor nieuwe vloeren zoals sportvloeren. Maar ook voor gebruik in schokabsorberende materialen. In alle gevallen wordt het materiaal opgewerkt tot nieuwe hoogwaardige polymeren als grondstof voor nieuwe producten.
Tot slot werkt Remmers aan een EPD – een Environmental Product Declaration – voor al haar producten. EPD's zijn officiële documenten waarin de milieueffecten van producten staan beschreven. Open en transparant.