Werkingsprincipe restauratiepleister - één laag
Verschuiving van de verdampingsgrens van het oppervlak naar de pleisterlaag. Restauratiepleisters zijn waterafstotend en zijn tegelijkertijd dampdoorlatend.
Bouwwerken veranderen. Door de jaren heen zetten vuil en schadelijke stoffen in de lucht zich af op de gevels. Vocht dringt in. Wanneer het tijd is voor een renovatie, worden de gevels in het algemeen altijd wel gereinigd, maar meestal is dat niet voldoende.
Door de jaren heen hebben zich zouten gevormd die bestand zijn tegen reiniging. Wanneer in die gevallen de pleisterlaag wordt vernieuwd, moeten de basis- en afwerklaag zodanig worden aangebracht dat ze zo langdurig mogelijk bestand zijn tegen die gevaren.
Het hoofddoel van restauratiepleistersystemen is om voor een lange periode te zorgen voor een droog oppervlak zonder uitbloeiingen en het metselwerk duurzaam te beschermen, waarin zouten in de pleisterlaag worden ingesloten en op die manier uit het metselwerk worden gehouden.
Om dit te bereiken functioneren restauratiepleistersystemen op twee manieren:
Remmers Saneerputz-systemen zijn hiervoor optimaal geschikt en hebben hun nut bewezen. De permanent waterafstotende en uiterst damp-open restauratiepleister zorgt ervoor dat het metselwerk kan drogen, maar houdt zouten vast, zodat er geen uitbloeiingen ontstaan. Wanneer er veel zouten aanwezig zijn, kan de ondergrond worden geëgaliseerd met SP Levell (Grundputz), die zouten de mogelijkheid geeft om te kristalliseren, zonder daarbij schade aan te richten. Een andere mogelijkheid is om met Remmers Kompressen Stucmortel een actieve opofferings-stucmortel aan te brengen, die dampopen en capillair actief is. Dit zorgt voor een duurzame vochtregulering en biedt met een poriënvolume van meer dan 60% veel ruimte voor de opslag van zouten.
Verschuiving van de verdampingsgrens van het oppervlak naar de pleisterlaag. Restauratiepleisters zijn waterafstotend en zijn tegelijkertijd dampdoorlatend.
Opslaan van zouten uit het metselwerk zonder schade aan de pleisterlaag. De basislaag is niet waterafstotend, zodat de zouten kunnen indringen. Met meer dan 50% poriënvolume is er ruim voldoende ruimte om zouten op onschadelijke manier te kunnen opslaan.
In tegenstelling tot restauratiepleisters wordt hier ten behoeve van een betere ontvochting en ontzouting gekozen voor waterafstotende eigenschappen. De pleister heeft een nog groter poriënvolume om mogelijk zout en vocht op te slaan respectievelijk door te laten en snel en efficiënt aan de lucht af te geven.
Weergave: